Categorii
Evenimente Botosani Stiri Botosani

Expozitie de fotografie etnografica „O lume ce apune…”, la Muzeul Judetzean Botosani

Expozitie de fotografie enografica „ O lume ce apune…”

Clubul Fotografilor Botosani, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani, Asociatia Culturală ARLECHIN Botosani, Asociatia Judedeană a Organizatorilor de Evenimente Botosani, Asociatia Judeteana a Jurnalistilor Profesionisti Botosani si Muzeul Judetian Botosani, organizeaza Sambata, 19 mai 2012, incepand cu ora 20.00 la Muzeul Judetean de Istorie Botosani, expoziția intitulată “O lume ce apune…” care se derulează în cadrul amplei manifestări “Noaptea Muzeelor” si este susținută de aproximativ 3000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 sunt din România.

Partenerul oficial al manifestării internaționale este Rețeaua Națională a Muzeelor din România și aceeași rețea asigură o promovare a acestei benefice inițiative care a reușit să numere cea de a VIII-a ediție.

„Fiind vorba de “Noaptea Muzeelor” – expoziția de fotografie a lui Daniel I. Gancea se încadrează din punct de vedere tematic foarte bine deoarece se pomenește chiar dintru început de “O lume ce apune…”. Așadar, dacă fotograful a optat pentru o “asffel lume”, a încercat să zugrăvească aspectele acesteia: LOCUL, FAPTELE, PERSONAJELE. În acest sens , personajul principal pe care îl regăsim multiplicat la tot pasul, nu este altul decât MEȘTERUL POPULAR, EL este cel care aparține unei lumi care devine străină celor care apărțin altei lumi, vorbim aici de una care include mediul rural, iar cealaltă de mediul urban. După vernisarea expoziției, cu siguranță mulți vor sesiza că atât satul, cât și personajele lui de altă dată devin frânturi dintr-un univers ce parcă se îndepărtează de societatea contemporană destul de mult încât nu mai poate fi localizat decât cu o banală lozincă “A fost odată ca niciodată…și atât!”

            Fotograful Daniel I. Gancea are marele merit că a sesizat faptul că Pietonalul Unirii din orașul Botoșani devine pentru câteva zile în fiecare an spațiul binecuvântat al comunităților sătești din județul nostru sau din întreaga țară. Mimica unică descoperită pe chipurile unor meșteri populari, surprinderea acestora în momentele lor creative, șederea acestora la taifas în așa zisa comunitate sătească de pe Pietonalul Unirii Botoșani epuizează cu succes aspecte dintr-o “lume ce apune”.

            Ca într-o “machetă destul de întinsă” de unde nu trebuie să lipsească nimic, despre fotograful Daniel I. Gancea putem afirma că a reușit să-și îndeplineacă datoria, ba mai mult ochiul său atent a surprins imagini pline de unicitate, unicitate născută din opțiunea fotografului: aceea de a fi în momentul potrivit la locul potrivit…” (Referent entograf, prof. Margareta Mihalache)

Coordonatori eveniment: Daniel Gancea, Gheorghe Median, Constantin Oneaga, Margareta Mihalache, Flavius Alin Damean

Eveniment recomandat de Asociatia Judeteana a Organizatorilor de Evenimente Botosani – www.organizatorievenimente.ro

De asociatiibtro

Asociatii &Fundatii Botosani - asociatiibotosani@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s